achtergrond-homepage-cm-1600x900

KLEURBEHEER

Color management, of in goed Nederlands: kleurbeheer, is een techniek voor het aanpassen t.b.v. de gelijkstelling van kleuren van diverse in- en uitvoerapparatuur. Het doel hiervan is een zo identiek mogelijk resultaat op het gebied van kleuren te realiseren, onafhankelijk van de druk- of print techniek en onafhankelijk van het materiaal waarop gedrukt c.q. geprint wordt.

Zonder toepassing van kleurbeheer is het vrijwel onmogelijk grip op kleur te krijgen en zullen kleuren steeds weer anders worden weergegeven wanneer ze worden gereproduceerd. Ook al wordt slechts één druk- of printtechniek gebruikt.

MacManiac heeft in haar kleurbeheer assortiment alleen vooraanstaande fabrikanten die elk op hun toepassingsgebied hun sporen al ruimschoots hebben verdiend.

Proofing

Een proef is de simulatie van een latere druk/print op papier, hetzij als soft proof op de monitor, hetzij als contractproef, validatie print of als impositie proef.

Soft proef
Contract proef
Validatie print
Impositie print
Soft proef
Een soft proef is de kleurgetrouwe weergave van een print/druk op een monitor. Dit kan bijvoorbeeld op een monitor op uw bedrijf of direct bij de drukpers gebeuren, zodat de drukker de productie run kan afstemmen op de soft proef.
Contract proef

Het “hoogste” proefdruk niveau: Een contract proef is een zeer hoogwaardige simulatie van het daaropvolgende drukresultaat, en wordt tegenwoordig eigenlijk altijd met speciale inkjetprinters op speciaal papier met speciale software geproduceerd.

De UGRA / Fogra mediawedge print maakt de proef “kleur en juridisch bindend”. In het beste geval wordt de mediawedge direct tijdens de proefproductie met een meetapparaat gecontroleerd en wordt een testrapport geplakt of geprint waarin wordt bevestigd dat aan de toleranties wordt voldaan.

Validatie print

Een validatie print heeft hogere toleranties met betrekking tot de kleurafwijkingen van de gegeven norm dan een contractproef. Het is daarom niet “kleur en juridisch bindend”, d.w.z. het dient niet als een contract of “contract” tussen de ontwerper en de drukker, tenzij beide partijen zijn overeengekomen dat een validatie als kleurreferentie kan dienen.

Validatie prints worden vaak gebruikt in het coördinatieproces in bureaus of als snelle sjablonen met een goede kleurafstemming, omdat ze ook op de huidige laser- en LED- of andere digitale printers kunnen worden geproduceerd. In vergelijking met inkjet printen zijn deze printsystemen vele malen sneller en goedkoper.

Impositie print

Een impositie proef is vaak te vinden in drukkerijen; grote vellen papier waarop de afgewerkte opgelegde vellen, b.v. van een tijdschrift, worden geprint. Impositie proeven worden geprint met goedkope inkjet printers op goedkoop papier en zien er meestal vreselijk grof en korrelig uit, zelfs de kleuren zijn verschrikkelijk.

De gegevens voor de impositie proef doorlopen echter dezelfde workflow waarmee de drukplaten later worden geproduceerd. Dit betekent dat wat op de proefdruk te zien is, later ook op de drukplaat te zien is.

Zo kunnen de uiteindelijke impositie proeven nogmaals optimaal worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alle lettertypen, afbeeldingen en ingesloten grafische afbeeldingen correct worden weergegeven. Een impositie proef is echter geenszins bindend qua kleur.

MacManiac heeft de volgende oplossingen in haar assortiment die betrekking hebben op proofing. Voor meer informatie omtrent deze producten klik op het gewenste product.

Conversie

Verschillende substraten en drukprocessen kunnen leiden tot inconsistente kleurresultaten. De daaropvolgende handmatige aanpassing van drukgegevens is tijdrovend en foutgevoelig. Een geautomatiseerde conversie met de superieure technologie van GMG zorgt in een mum van tijd voor consistente resultaten en garandeert nauwkeurige drukresultaten.

MacManiac heeft de volgende oplossingen in haar assortiment die betrekking hebben op kleur conversie. Voor meer informatie omtrent deze producten klik op het gewenste product.

MeetapparatuuR

Meten is weten is een bekend gezegde maar het maakt bijzonder veel uit waarmee je meet en wat je meet. De foto spectraal meters die MacManiac in haar assortiment heeft halen de angel uit de onzekerheid.

Meten is belangrijk, apparaten verlopen en moeten nou eenmaal stabiel worden gehouden om een accurate en consistente voorspellingen te kunnen doen over kleur.

Meetsoftware

Zonder software geen visuele representaties en profielen.

Beoordeling

Het beoordelen van kleur met behulp van normlicht is iets wat drukkers dagelijks doen. Kleurbeoordeling op een scherm vereist o.a. een kleur accuraat scherm. Zorg er voor dat u kleur technisch niet voor verrassingen komt te staan.